piątek, 9 września 2016

BLW: Proste, smaczne i zdrowe lody domowe

Tak, dobrze wiem, że lato biegnie już ku końcowi i powinnam pisać o jesieni i wyborze kaloszy do przedszkola, a nie wrzucać przepisy na domowe lody. Prawda jest taka, że lodami zajadamy się już od pierwszych ciepłych dni w tym roku i wtedy też planowałam wrzucić na bloga przepis. Ale...

http://www.lisiamama.pl/2016/09/blw-proste-smaczne-i-zdrowe-lody-domowe.html


Przepis jest tak banalnie prosty, że nie mogłam się zabrać do wypisania tych dwóch składników i wrzucenia Wam zdjęcia. Zawsze coś było pilniejszego, lecz każda wizyta znajomych uświadamiała mi, że powinnam zrobić to jak najszybciej. Przeważnie napotykałam zaskoczony wzrok gości, gdy wymieniałam składniki lodów: "To wszystko? Tylko tyle?".

Gdy zaczęło się robić chłodniej pomyślałam, że już nie ma co pisać o lodach. Zresztą skończyły nam się zapasy domowych lodów i nie zamierzałam na jesień robić kolejnych porcji. I wtedy Ignaś przybiegł do zamrażarki i poprosił o loda na patyku. Wyciągnęłam więc szybko niezbędne produkty i raz, dwa przygotowaliśmy lody. Okazja do zdjęć jest, więc wrzucam Wam przepis. Spróbujcie koniecznie, póki jeszcze ochota na lody trwa!




LODY DOMOWE

Składniki na 6 lodów:

2 serki Bieluch
6 łyżeczek syropu klonowego

Potrzebna jest jeszcze łyżeczka i pomocnik, który wymiesza składniki. Świetny jest fakt, że przy przygotowywaniu lodów nie brudzimy żadnych naczyń. 

Przygotowanie:

Otwieram serek Bieluch, nalewam do niego syropu klonowego (ok. 3 łyżeczki) i mieszam do całkowitego połączenia składników. Później przekładam do 3 foremek na lody (nasze są z Ikea). 
Czynności powtarzam przy drugim serku.

Przygotowane lody wstawiam na kilka godzin do lodówki.

Latem kombinowałam ze smakami - robiłam lody czekoladowe (dodając kakao), truskawkowe, czy leśne (dodając zblendowane owoce), jednak najprostszy wariant smakuje nam najbardziej.



1 komentarz: