poniedziałek, 13 lipca 2015

BLW: Pomidorowa potrawka z cieciorki z kaszą bulgur

Cieciorkę uwielbiam w każdej postaci, pisałam Wam już o hummusie (przepis tutaj), dziś kolej na coś nowego: cieciorka w sosie pomidorowym. Jest nie tylko pożywna i pyszna, ale pozwala delektować się całymi ziarnami tego cudnego groszku. Ku chwale cieciorki!

http://lisiamama.blogspot.com/2015/07/blw-pomidorowa-potrawka-z-cieciorki-z.html

W lisiej kuchni zajadaliśmy się potrawką z cieciorki w połączeniu z ugotowaną kaszą bulgur (kupiłam ją w promocji w Biedronce, dosypany do niej był makaron vermicelli).

Pomidorowa potrawka z cieciorki


- ok. 3/4 szklanki suchej cieciorki (lub gotowa z puszki)
- 2 marchewki
- 3 pomidory
- 3/4 szkl. przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych (zamiast soli)
- przyprawy: pieprz, majeranek, czubryca, bazylia
- ząbek czosnku
- garść natki pietruszki

Suchą ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej w dużej ilości wody. Rano odlać wodę w której się moczyła, nalać świeżej i gotować aż ziarna będą miękkie (u mnie trwało to ok. 45min).

Do gotującej się cieciorki dodałam pokrojoną w kostkę marchew i gotowałam kolejne 15min, aż marchewka zmiękła. Na końcu dodałam pomidory, koncentrat pomidorowy, wcześniej rozdrobniony czosnek (o tym kiedy i jak należy kroić czosnek wyczytałam tutaj), pietruszkę oraz płatki drożdżowe i przyprawy. Całość gotowałam do uzyskania gęstego sosu (ok. 10-15min).

Do potrawki idealnie pasowałaby też podsmażona cebulka, zachęcam Was do eksperymentowania, bo potrawki nie da się zepsuć.

Ignaś rozkoszował się każdym ziarenkiem cieciorki i zajadał aż mu się uszy trzęsły!


2 komentarze:

  1. A u mnie w lodówce właśnie czeka cieciorka i nie miałam na nią pomysłu. Super dzięki za przepis! Jutro potrawka

    OdpowiedzUsuń