niedziela, 26 kwietnia 2015

BLW: Wegańskie wytrawne muffinki kukurydziane z buraczanym hummusem.

 Gdy znalazłam w internecie przepis na wegańskie wytrawne muffinki, wiedziałam, że nie spocznę, póki ich nie upiekę i nie spróbuję. Po powrocie z pracy zabrałam się od razu do pieczenia, także mieliśmy niesamowicie smaczną kolację. I potem śniadanie. I na drugie śniadanie też starczyło!

http://hello-morning.org/2015/03/25/wytrawne-kukurydziane-babeczki-z-kolorowym-hummusem-buraczanym-i-pietruszkowym/
Hello Morning

Wiem, że bardzo zasmakowały Wam nasze samosy (przepis tutaj). Jest to świetna przekąska na spacer z maluchem. Dziś mam dla Was coś równie pysznego: wytrawne muffinki kukurydziane z hummusem buraczanym.
Przepis podpatrzony w całości z bloga Hello Morning (zapraszam!), uwielbiam te przepisy okraszone prześlicznymi zdjęciami. Warto tam zaglądać, bo regularnie pojawiają się nowe, wegańskie smakołyki.

Oryginalny przepis dostępny na blogu: tutaj.


Poniżej lekko zmodyfikowana wersja.


Wegańskie muffinki kukurydziane:


- ok. 280g kukurydzy z puszki
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 2 łyżki musztardy
- szklanka wody

W blenderze kielichowym zmielić kukurydzę z musztardą, wodą i olejem. Przełożyć do miski i dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać i przełożyć do foremek. Piec ok. 30 min w 170 stopniach.

Gdy muffiny wystygły smarowałam je buraczaną pastą z cieciorki.Ugotowaną cieciorkę wraz z oliwą z oliwek zmieliłam w blenderze na gładką masę i dodałam do niej 5 łyżek soku z buraka i 5 łyżek soku z cytryny. Dosypałam ziarna sezamu i pieprz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz