czwartek, 21 listopada 2013

Owsianka

Gdy za oknem szaro, buro i pada deszcz, miło jest rozpocząć dzień z miską ciepłej owsianki.
Ostatnio owsianka stała się bardzo modny śniadaniem, i dobrze! Bo przecież i zdrowa, i ciepła, i smaczna. A i do przygotowania nie potrzebujemy dużo czas.

Mój przepis podstawowy na owsiankę:
200 ml mleka
50 g płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
sól

Mleko podgrzewam w rondelku - i to jest najbardziej pracochłonny etap, bo czasem trzeba zamieszać. Potem dodaję sól, wsypuję płatki, zakrywam garnuszek i wyłączam ogień. Teraz owsianka potrzebuje ok 5 min w ciszy i spokoju, a ja w tym czasie się maluję.

Lubię do owsianki dodać sok malinowy lub trochę dżemu, jak już wstaję skoro świt to należy mi się odrobina słodyczy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz